Gerry van der List Premium Corner

Dwaze Johan Derksen de mond snoeren is geen kabinetstaak

Door Gerry van der List - 30 november 2018

Ineens is de bejaarde voetbalanalyticus een belangrijke opiniemaker. Afgelopen zaterdag werd Johan Derksen bejubeld op het congres van Forum voor Democratie omdat hij zijn sympathie had uitgesproken voor deze partij, in het bijzonder voor het Kamerlid Theo Hiddema. En momenteel gaat veel aandacht uit naar zijn opvattingen over homo’s in de voetbalwereld.

Het was, zoals gewoonlijk, niet erg verheffend wat Derksen te melden had. In zijn televisieprogramma, Veronica Inside, wordt de taal van de voetbalkantine gesproken, met als gevolg reeksen politiek incorrecte opmerkingen en geintjes. Bij die masculiene kroegpraat past het belachelijk maken van ‘homootjes’ die te laf en slap zouden zijn om uit de kast te komen.

Johan Derksen bagatelliseert een serieus probleem

‘Homofoob’ is niet het juiste woord om deze jolige analyse te omschrijven. Derksen wekt niet de indruk een angst voor of afkeer van homo’s te hebben. Wel bagatelliseert hij een serieus probleem. Een voetballer (of scheidsrechter) die uitkomt voor zijn homoseksualiteit, stuit op veel weerstanden en vooroordelen. In spreekkoren op de tribune komt ‘homo’ als scheldwoord vaak voor. Het was dan ook nuttig dat op Twitter met de hashtag #SorryJohan met tal van voorbeelden werd aangetoond dat Derksen het bij het verkeerde eind heeft.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.