Syp Wynia Premium Corner

Een Europees leger? Ook handig voor de euro

17 november 2018

Door de opkomst van regeringen die het niet zo nauw nemen met Brusselse dreigementen, zoals in Italië, komt de eurozone steeds verder onder druk te staan. Een Europees leger, zoals de Franse president Macron opperde, kan dan best van pas komen, schrijft Syp Wynia.

In de Duitse stad Koblenz was op 21 januari 2017 een feestelijke bijeenkomst waar zogeheten ‘populisten’ dan wel ‘rechts-populisten’ bijeenkwamen om de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika te vieren en zichzelf succes te wensen. Frauke Petry, toen nog leider van de Duitse AfD, Matteo Salvini van de Italiaanse Lega, Marine Le Pen van het Franse Front National en Geert Wilders van de PVV waren vol zelfvertrouwen.
Maar Geert Wilders werd in maart 2017 ‘slechts’ tweede bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Marine Le Pen werd bij de Franse presidentsverkiezingen verslagen door Emmanuel Macron. De AfD kwam in september 2017 met een fors gezelschap de Duitse Bondsdag binnen, maar Angela Merkel (CDU) regeerde verder.

De Italiaanse parlementsverkiezingen waren pas op 4 maart van dit jaar. Matteo Salvini’s Lega boekte forse winst, maar werd ‘slechts’ derde. Maar hij vormde wel met de links-populistische Vijfsterrenbeweging van verkiezingswinnaar Luigi Di Maio de nieuwe Italiaanse regering.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.