Carla Joosten Premium Corner

Overlast ‘veilige landers’ loopt spuigaten uit; gesloten opvang nodig

Door Carla Joosten - 20 november 2018

De overlast door uitgeprocedeerde asielzoekers rond azc’s loopt de spuigaten uit. Het wordt tijd om gesloten opvang voor overlastgevende ‘veilige landers’, schrijft Carla Joosten.

Buschauffeurs die worden geterroriseerd, winkeliers die dagelijks worden bestolen, vrouwen die worden lastiggevallen. Gespuug, lawaai en bedreiging door vreemdelingen die niets te verliezen hebben, omdat ze geen kans maken op asiel en de gastvrijheid in Nederland misbruiken.

Dat is de situatie rond diverse azc’s (asielzoekerscentra). Van Ter Apel tot Weert maken kleine groepen afgewezen asielzoekers de bevolking en andere asielzoekers het leven zuur. De politie heeft er de handen vol aan, maar kan weinig doen. Op het stelen van een blikje bier staat amper straf.

‘Veilige landers’: geen kans op verblijfsvergunning, blijven rondhangen

Het fenomeen van ‘veilige landers’ diende zich aan in 2016. Jonge mannen uit landen als Marokko, Algerije, Kosovo, Albanië, Armenië en Georgië die volstrekt geen kans maken op een verblijfsvergunning, maar toch in het asielsysteem opduiken en erin blijven hangen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.