Onno Aerden

Geachte heer Boekhoorn … portretfoto is he-le-maal niet nodig

Door Onno Aerden - 17 november 2018

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan ondernemer Marcel Boekhoorn: prima dat die officiële portretfoto er nog altijd niet is.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

In 2012, mocht ik u van communicatieadvies dienen, toen u de High Tech Campus Eindhoven kocht. We kwamen daags voor de overname op zondagochtend bij elkaar op uw hoofdkwartier, midden in Ouwehands Dierenpark. Het was een militaire operatie, alles was perfect in orde. Totdat mensen aan de witte ronde tafel zich zorgen begonnen te maken over het ontbreken van een geschikte portretfoto die bij het persbericht kon worden gevoegd. Iemand noteerde dat een Google-search alleen foto’s tevoorschijn toverde waarop u, in feestelijke stemming, uw armen om telkens een andere beeldschone dame had geslagen. Dat kón toch niet?

Fotosessie? Volstrekt overdreven …

U boog voorover. Een fotosessie? Voor zoiets als de aankoop van een hoop stenen? Volstrekt overdreven. Ook al ging het om een transactie van een half miljard euro, op dat moment de grootste vastgoedtransactie van het land ooit. U grijnsde, de mensen om de tafel keken een voor een mijn kant op. In een allerlaatste poging vroeg iemand of de communicatieadviseur dan toevallig zelf een fotocamera bij zich had. Driftig schudde ik van ‘nee’ – daarmee was het onderwerp afgesloten.

In alle communicatiehandleidingen staat: zorg voor goed beeldmateriaal van topmensen. Maar u bleek daar die zondagochtend in 2012 niets mee op te hebben. Aangenaam recalcitrant, vond ik dat.

Is die officiële portretfoto er al?

Dezer dagen bent u opnieuw nieuws. HEMA gekocht, schuldenberg omlaag gebracht, directie gehalveerd: telkens opnieuw een paar kolommen in de krant – vaak met een plaatje, van het formele aankoopmoment. Daarop staat u dan, jongensachtig lachend als altijd, voor een bord met HEMA erop, al dan niet geflankeerd door topmannen-in-pak.

Onwillekeurig dacht ik: zou die officiële portretfoto er al zijn inmiddels?

Ik vermoed van niet. En dat is helemaal goed. Om één reden: het past naadloos bij de ondernemer die u bent. Wars van conventies en altijd in beeld – foto of niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.