Robbert de Witt Premium Corner

Echte bruggenbouwer is conservatieve katholiek: Sebastian Kurz

27 december 2018

Zonder noemenswaardige problemen leidt de 32-jarige Sebastian Kurz inmiddels een jaar een regering met daarin de rechts-populistische FPÖ. Een voorlopig succesvol politiek experiment waarvoor hij echter geen felicitaties ontvangt, ziet Robbert de Witt.

Wenen is ver weg voor Nederlanders. De Oostenrijkse politiek volgen zij amper. Er gebeurt ook niet zoveel, zo lijkt het. Wie weleens de wekelijkse economische statistiekrubriek achter in het Britse weekblad The Economist bekijkt, ziet achter Oostenrijk slechts opwekkende cijfers: lage werkloosheid, hoge groei.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is chef van de redactie Buitenland bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Toch is daar een opmerkelijk politiek project gaande: de centrum-rechtse ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz werkt er inmiddels een jaar relatief vlekkeloos samen met de verguisde rechts-nationalisten van de FPÖ.

Aan het begin van deze eeuw leidde deze samenwerking nog tot grote verontwaardiging in de rest van Europa. Hoe kon zo’n fatsoenlijke partij als de ÖVP in hemelsnaam een regering vormen met de FPÖ, die toch ‘een bruin verleden’ heeft? FPÖ-leider Jörg Haider was zo ongeveer de nieuwe Adolf Hitler, en bijgevolg moest heel Oostenrijk worden geboycot.

Maar inmiddels liggen de zaken heel anders. Opnieuw werken conservatief-rechts en uiterst rechts, ÖVP en FPÖ, samen in Wenen. Toch leidt dat nu niet tot ophef in Europa. Integendeel: het nationaal-populisme heeft inmiddels zoveel Europese landen in zijn greep, dat Oostenrijk een baken van stabiliteit is.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.