Robbert de Witt Premium Corner

De dreigende teloorgang van de Italiaanse clownspartij

Door Robbert de Witt - 31 januari 2019

De eens zo frisse anti-establishmentrebellen van de Vijf Sterrenbeweging kwijnen weg in de coalitie met de rechtse Lega van Matteo Salvini. De reden: de daadkrachtige aanpak van illegale immigratie.

Zijn nominatie lijkt een opgestoken middelvinger naar alle intellectuelen en academici: de Italiaanse Vijf Sterren Beweging schuift Lino Banfi naar voren als lid van Italiaanse UNESCO-commissie. Deze VN-organisatie bewaakt het rijke en kostbare culturele erfgoed van Italië. Banfi een opmerkelijke keuze noemen, is een understatement. Hij is in Italië beroemd omdat hij in de jaren zeventig uitblonk in het fabriceren van nogal platte slapstickfilms vol schaars geklede dames. Hij, en niet een oudheidkundige of vooraanstaand kunstkenner, gaat oordelen over het Italiaanse Werelderfgoed.

In een reactie zei Banfi, inmiddels 82, dat hij eerst dacht dat het een grap was – maar nee hoor, hij bleek persoonlijk te zijn benaderd door de leider van de Vijf Sterrenbeweging, de 32-jarige vicepremier van Italië Luigi Di Maio. ‘Er zijn al genoeg mensen met een academische titel, ik breng een glimlach,’ zei Banfi. Ook wil hij Canosa di Puglia, het stadje in de hiel van de Italiaanse laars waar hij is geboren, de Werelderfgoed-status toekennen. Vooral vanwege de fraaie Egyptische graven daar, aldus Banfi – hoewel die daar helemaal niet blijken te zijn.

In de schaduw

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.