Bram Hahn Premium Corner

Een ander dieet lost wereldproblemen niet op

17 januari 2019

Om honger uit te bannen en de planeet te redden, moet de mensheid radicaal anders gaan eten en drinken, zegt een groep wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet. Ze gooien daarbij klimaat, gezondheid en voedselzekerheid op één hoop. Dat lost niets op, schrijft Bram Hahn.

Niet alleen aan de klimaattafels van Ed Nijpels wordt besproken wat er de komende decennia op uw bord komt. Ook internationale wetenschappers uit uiteenlopende disciplines hebben zich de afgelopen drie jaar gebogen over het wereldvoedselvraagstuk. Ze presenteren hun bevindingen en aanbevelingen vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Hun conclusies: willen we in 2050 10 miljard mensen gezond en voldoende voeden én de planeet redden, dan moeten we heel anders gaan eten. Veel minder vlees, zuivel, suiker en bewerkt voedsel en veel meer plantaardig voedsel (groenten, fruit, noten, peulvruchten). Dat betekent nog slechts 300 gram vlees per week (vooral gevogelte, weinig rood vlees) in plaats van de circa 700 gram die Nederlanders nu gemiddeld eten.

Vlees? Vooral zuivel is het mikpunt

In die zin brengt het rapport geen opzienbarend wetenschappelijk nieuws. Een voedingspakket met een beetje vlees, veel groenten en niet te veel vet en suiker is al decennialang het standaardadvies. Maar op sommige terreinen gaat deze commissie verder. Wat betreft zuivel (melk, kaas) bijvoorbeeld, betekent de voorgestelde 250 gram per week een nog veel ingrijpender afname. Nederlanders consumeren nu gemiddeld 350 gram!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.