Michiel Dijkstra Premium Corner

Een overheidsbank is geen oplossing

Door Michiel Dijkstra - 18 januari 2019

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid suggereert om een overheidsbank op te richten. Die moet zorgen voor minder private geldschepping en veiliger banken. Het idee lijkt erg duur. Het voorstel is onhaalbaar en lost niets op, schrijft Michiel Dijkstra.

Wist u dat geld niet wordt gecreëerd door de centrale bank, maar door commerciële banken? En dat ze hieraan zeer goed verdienen? En dat de belastingbetaler ervoor opdraait als banken er een puinhoop van maken?

Als u hierover verontwaardigd bent, bent u misschien wel één van de 120.000 Nederlanders die de petitie voor hervorming van het geldstelsel hebben getekend. Naar aanleiding van die petitie – een initiatief van de stichting Ons Geld – bracht de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een rapport uit, Geld en schuld: de publieke rol van banken.

Risicovrij spaargeld stallen

Belangrijkste aanbeveling: de overheid moet een eigen bank beginnen, waar mensen hun spaargeld risicovrij kunnen stallen. Dat lijkt niet haalbaar of verstandig.

Maar eerst even de kwestie over geldschepping.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.