Onno Aerden

Geachte heer Luyt … sta erboven!

Door Onno Aerden - 05 januari 2019

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan Dennis Luyt, commandant van de luchtstrijdkrachten: verlaag u nooit tot spelletjes welles-nietes over de kwaliteit van de berichtgeving in de media.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Allereerst veel dank voor de bijdrage die onze mannen onder uw leiding hebben geleverd aan de missie tegen de Islamitische Staat vanuit Jordanië. De strijd tegen moslimfundamentalisme is immers niet gebaat bij mooie woorden uit veilige oorden alleen. Er moeten daadwerkelijk ‘kolen uit het vuur’ worden gehaald, zoals u dat op 2 januari omschreef in een tweet.

Over die tweet gesproken. Wat me verbaast, is dat u niet inzet om uw geslaagde missie kracht bij te zetten, maar dat u de verslaggeving hekelt van het NOS Journaal van de terugkeer op luchtmachtbasis Volkel. Weliswaar subtiel, maar toch. Ik ben het, voor alle duidelijkheid, met u eens dat de terugkeer van onze troepen uitgebreidere aandacht had verdiend. Maar dat is nu niet het punt. Het gaat mij om de manier waarop zo’n tweet ‘werkt’.

U irriteerde er Journaal-baas Marcel Gelauff mee – uiteraard, hij is verantwoordelijk voor de journalistieke beslissingen daar. Gelauff trok op Radio 1 meteen van leer tegen uw kritische observatie. We hebben voortdurend geprobeerd verslag te doen in Jordanië, maar geen enkel verzoek is gehonoreerd, zei hij daar. Luisteraars konden die bewering niet verifiëren. En de Journaal-baas legde slim de bewijslast bij u neer: ga maar eens uitleggen dat de NOS wél welkom was tijdens de missie.

Gelukkig hebt u zich niet verder gemengd in het door uzelf opgeroepen onzalige debat over het aantal seconden aandacht in het Achtuurjournaal. Veel aardiger waren uw tweets over de inzet van land- en luchtmacht bij het opruimen van de rommel op de stranden van Vlieland na het aanspoelen van containers, koud een dag later. Een actie die de NOS overigens uitgebreid oppakte, net als alle andere media.

Mijn welgemeende advies: verlaag u nooit tot spelletjes welles-nietes over de kwaliteit van de berichtgeving in de media over uw missies. Sta erboven. Dat is de plaats die u past.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.