Jelte Wiersma Premium Corner

In een echte democratie is het altijd chaos

16 januari 2019

Volgens premier Mark Rutte (VVD) is het Verenigd Koninkrijk in chaos vanwege de Brexit. Wie het Brexit-debat gisteren in het Britse Lagerhuis volgde, kan inderdaad die indruk hebben. Maar democratieën zijn altijd min of meer in chaos. Chaos hoort bij debat, verkiezingen en machtswisselingen, schrijft Jelte Wiersma.

De straten in Oezbekistan zijn schoon en het is overal zo netjes en veilig, zei een Baltisch lid van het Europees Parlement na een bezoek in 2017. Wat ze er niet bij zei, is hoe dat komt. Oezbekistan is een dictatuur en politieke wetsovertreders zitten al gauw lange tijd in de cel.

Ook in Amerika, Frankrijk en Duitsland kabbelt politiek bepaald niet voort

Zet dat eens naast de als chaotisch aandoende taferelen in de leidende landen van de vrije, democratische wereld. De Amerikaanse federale overheid is deels gesloten door een conflict tussen president Donald Trump en het Huis van Afgevaardigden over de begroting.

In Londen kreeg premier Theresa May haar Brexit-akkoord met de Europese Unie niet door het Lagerhuis en het debat blijft duren. De Franse president Emmanuel Macron wordt belaagd door de onderklasse in gele hesjes. In Duitsland worden democratisch gekozen politici van zowel links als rechts fysiek aangevallen door waanzinnigen.

Termen als ‘chaos’ zijn moeilijk op te vatten als steun voor de democratie

In dit licht is het nauwelijks verwonderlijk dat sommigen vallen voor de valse verleidingen van sterk politiek leiderschap, met de macht in één hand. Sterker nog, als politieke leiders als Rutte democratische processen in vrije landen zoals het Verenigd Koninkrijk gaan becommentariëren met woorden als ‘chaos’, dan kan dat moeilijk worden opgevat als steun voor de democratie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.