Afshin Ellian Afshin Ellian

Het spijt me dat ik uw gemoedsrust verstoor

Door Afshin Ellian - 04 januari 2019

De opkomst van het islamisme in Indonesië kan niemand nog ontkennen. Maar de situatie in Afghanistan is nog  zorgwekkender, schrijft Afshin Ellian. Al-Qa’ida en de Taliban, die het land als middelpunt zien van het toekomstige kalifaat, krijgen weer een plek aan de onderhandelingstafel.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Ooit waren er mensen die dachten dat het islamisme slechts een Midden-Oosters probleem was. Nu ziet iedereen dat ook Aziatische landen in conflict zijn met islamisten. Zo wijdde Michel Maas, Azië-correspondent van de Volkskrant, een artikel aan Indonesië: ‘Indonesië heeft een islam-probleem, maar hoe groot is dat?’ De tijd van ontkenning is voorbij.

Indonesië dreigt te pakistaniseren: ‘Ook Pakistan begon als een seculiere staat, een islamitisch land met een democratische regering, en kijk nu eens. (…) Maar sinds de dictator Soeharto weg is, is het wel bergafwaarts gegaan. De hoofddoek heeft het land veroverd (de lange, die als een tent tot over de wijde rokken hangt), de moslimterroristen zijn kafir (ongelovige kaffers) gaan opblazen, homo’s zijn van de televisie verbannen en terug in de kast gejaagd, en een ongelovige die nog durft te roepen dat de moskee lawaai maakt vliegt voor vijf jaar de gevangenis in.’

Degenen die denken dat de islam niet hun probleem is, breng ik in herinnering dat het hier om ruim 1 miljard mensen en talloze landen gaat.

Europa is al veranderd in frontlinie in strijd tegen islamisme

De groei van het islamisme zal de wereldvrede in gevaar brengen. Europa is nu al veranderd in een frontlinie in de strijd tegen het islamisme. Een streepje water scheidt Europa van de islamitische wereld. Om nog maar te zwijgen van Turkije! We moeten daarom voorkomen dat bepaalde landen door jihadisten worden veroverd. In de veroverde gebieden kunnen ze immers met hun opmars beginnen. Er is dus een militaire strategie nodig om dat te voorkomen.

Het Westen heeft in 2001 met succes Afghanistan gevrijwaard van Taliban en Al-Qa’ida. Maar de westerse troepen vochten slechts in Afghanistan. Terwijl na een korte pauze de Pakistaanse regering besloot om de Taliban wederom te gaan steunen. De werkelijke kracht van de Taliban-Al-Qa’ida-combinatie ligt in Pakistan. Daar kunnen ze duizenden strijders rekruteren voor de jihad in Afghanistan.

De Taliban en Al-Qa’ida verdienen geld aan smokkel van opium en andere criminele activiteiten. Ze zijn aanzienlijk beter georganiseerd dan twee decennia terug. Om de positie van Taliban beter te begrijpen, moeten we goed luisteren naar Al-Zawahiri, de leider van Al-Qa’ida. In zijn 9/11-boodschap van 2018 sprak Al-Zawahiri over de ‘solide structuur’ van de strijd voor de bewustwording van moslims. Daarin neemt het Islamitische Emiraat van Afghanistan (de naam die de Taliban voor hun staat gebruiken) een cruciale plaats in.

Afghanistan is de kern van het toekomstige kalifaat

Al-Qaida beschouwt het Islamitische Emiraat van Afghanistan als het middelpunt van het toekomstige kalifaat. Dus niet Syrië, maar Afghanistan is voor Al-Qa’ida het centrum van het kalifaat. In Afghanistan is de Sovjet-Unie verslagen. En bovendien zijn alle islamisten waar dan ook solidair met de jihad in Afghanistan. Over twee strijdperken zijn alle islamisten het met elkaar eens: Israël en Afghanistan.

Daardoor is Afghanistan een inclusief kalifaat, of althans de kern van het toekomstige kalifaat. Zawahiri zegt dat Osama bin Laden en andere jihadistische ‘leiders’ wisten hoe belangrijk het was voor de mudjahedien om zich te verzamelen rond het ‘gezegende emiraat’ van de Taliban, omdat ‘het herstellen van het kalifaat volgens profetische methodologie de kern van de inspanningen van de moslims vormt’, aldus Al-Zawahiri. Dit is de strategie van Al-Qa’ida voor Afghanistan inzake de mondiale jihad.

Al-Qa’ida heeft ingestemd met de onderhandelingen tussen Taliban-vertegenwoordigers, Rusland en Amerika. Dat is niet onbegrijpelijk, daarmee geven ze immers aan moslims het gevoel dat zij binnenkort weer aan de macht komen. Ook zijn nu eindelijk de contacten tussen het islamitische regime van Iran en de Taliban openbaar. Ze hoeven daarover niet meer geheimzinnig doen.

Al deze week waren de Taliban-vertegenwoordigers in Teheran. In de voorbije jaren hebben diverse Britse en Amerikaanse generaals beweerd dat ook Iran de Taliban van wapens voorziet. Hier zien we het ontstaan van een nieuwe alliantie tussen Iran, Al-Qa’ida en de Taliban. En de aanvallen op sjiieten? De aanvallen op sjiieten in Afghanistan zijn niet alleen gepleegd door de Taliban, maar ook door andere groepen. Wat hen verenigt, is hun diepe afkeer van het Westen en Israël.

Westen moet Afghanistan niet overlaten aan jihadisten

Het Westen moet Afghanistan niet verlaten en niet overlaten aan jihadisten. Een jihadistische machtsovername in Kabul heeft ernstige consequenties voor andere landen in het Midden-Oosten en voor de mondiale jihad. Daarmee worden de islamisten alleen maar verder aangemoedigd om de mondiale strijd voor te zetten. Ze kunnen dan nog meer moslims rekruteren voor de strijd tegen het Westen.

Natuurlijk moet er een nieuwe militaire en politieke strategie worden bedacht voor de strijd in Afghanistan, waarbij ook landen als China en Rusland moeten worden betrokken. Tevens moet het Westen eindelijk beseffen dat Pakistan niet als vriend maar als vijand dient te worden beschouwd.

Het spijt me dat ik uw gemoedsrust verstoor: de wereld heeft een islamprobleem van Indonesië tot Afghanistan en Amsterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.