Arendo Joustra Premium Corner

Het is principieel verkeerd als overheid bepaalt dat politieke partijen geen geld van buiten de EU mogen aannemen

02 februari 2019

Hoe vrij zijn politieke partijen als ze, zoals in Nederland, afhankelijk zijn van subsidie van de overheid? De vraag stellen, is haar beantwoorden. Vooral als de overheid er niet voor terugdeinst om te dreigen een subsidie in te trekken als het handelen van een partij haar niet bevalt.

Dit overkwam de SGP een paar jaar geleden toen deze partij weigerde vrouwen kandidaat te stellen voor openbare functies. Dit zou in strijd zijn met de Grondwet, hoewel politieke partijen in hun recht staan om voorstellen te doen om de Grondwet te veranderen en begrijpelijk graag willen leven naar die voorstellen. Zoals omgekeerd de SDAP, een voorloper van de PvdA, al vrouwelijke kandidaten had voordat vrouwen mochten worden gekozen.

Een fanatieke feministische actiegroep begon een serie processen om de SGP op de knieën te dwingen. Waar ze in slaagde – treurig als je genoegen beleeft om anderen via de rechter je opvattingen op te dringen. De stok waarmee de actiegroep de SGP sloeg, was het intrekken van de subsidie van de overheid voor de SGP.

Voorstel Ollongren

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.