René van Rijckevorsel Premium Corner

Neem IS-strijders niet terug maar richt tribunaal op

20 februari 2019

Trump wil dat Europese landen IS-strijders uit Syrië terugnemen. Hij heeft een punt, schrijft René van Rijckevorsel. Gelukkig is er een betere oplossing: een internationaal tribunaal in Syrië om de terroristen te berechten.

Donald Trump heeft afgelopen week via Twitter een dreigende boodschap de wereld ingeslingerd, waarin hij Europese landen vroeg om de 800 strijders die Amerikanen hebben gevangengenomen in Syrië terug te nemen en te vervolgen. ‘Het alternatief is dat we gedwongen zijn om ze vrij te laten.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Over de manier waarop de Amerikaanse president het aansnijdt valt te twisten, maar hij heeft een punt. Is Amerika soms verantwoordelijk voor het berechten van terroristen met Europees paspoort? En is ‘Syrië’ niet sowieso meer een Europees dan een Amerikaans probleem?

Europa schudt nee

Bij het idee dat 800 potentieel gewelddadige islamisten worden vrijgelaten, huivert menigeen. Maar moet Europa om dat te voorkomen dat stelletje onthoofders hier vervolgen? Daarin hebben veel politici geen zin. Waarheidsvinding in Syrië is extreem lastig en erg kostbaar vanuit Europa. Bovendien zullen ze in de gevangenis hun verderfelijke gedachtegoed komen verspreiden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.