Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Rekenfouten als gevolg van klimaatreligie

19 februari 2019

Politici die als evangelisten de klimaatreligie belijden, dragen niet bij aan het door henzelf noodzakelijk geachte maatschappelijke draagvlak voor maatregelen, schrijft Carla Joosten. Zeker niet als ze zich op verkeerde cijfers baseren.

Dat het kabinet bij de voorspelling van de energiekosten is uitgegaan van verouderde cijfers, is een rechtstreeks gevolg van het gehaast met het ontwerp-Klimaatakkoord. Het Planbureau voor de Leefomgeving was daar zo druk mee dat er geen tijd was voor een Nationale Energieverkenning 2018. En daarom ging het kabinet bij de berekening van de nieuwe tarieven en belastingen uit van de verkenning van 2017.

Energienota zou niet oplopen

Het hele kabinet suste eind vorig jaar de ophef over het nieuws dat de energierekening in 2019 fors zou oplopen. Van premier Mark Rutte (VVD) tot vicepremier Kajsa Ollongren (D66), allen zeiden dat de gestegen kosten (lees: vooral belastingen) zouden worden gecompenseerd door fiscale maatregelen.

Van een prijsstijging van honderden euro’s zou überhaupt geen sprake zijn. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) sprak in debat met PVV-Kamerlid Alexander Kops ronduit van bangmakerij.

En zie: de prijsvergelijkers Pricewise.nl en Gaslicht.com die voorspelden dat de energierekening in 2019 met gemiddeld ruim 300 euro zou stijgen, krijgen gelijk, bleek afgelopen weekeinde uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De oorzaak van alle onenigheid blijkt een misrekening door het kabinet.

Nog voor de transitie is begonnen, betalen huishoudens het gelag

Nog voordat de energietransitie is begonnen, betalen de huishoudens het gelag door de hogere energiebelasting en hogere leveringstarieven. Die belasting is het gevolg van het principe in het Regeerakkoord dat de vervuiler betaalt en dat minder verbruik wordt gestimuleerd.

Dit schreef Servaas van der Laan al in september 2018 over de hoge energierekening

Afbeeldingsresultaat voor servaas van der laan

De verduurzaming slaat al een gat in de portemonnee, blijkt nog voordat er ook maar één van de zeshonderd maatregelen uit het concept-Klimaatakkoord is ingegaan.

Politici lijden aan klimaatkoorts

De blunder van het kabinet illustreert nog eens hoezeer politici lijden aan klimaatkoorts. Ze hollen amechtig achter (streef)cijfers aan, en dat draagt niet bij aan evenwichtig beleid. Iets wat heel politiek Den Haag zich moet aantrekken.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.