Bram Hahn Premium Corner

Alleen overheid kan asbesthysterie stoppen

07 maart 2019

Het is al decennia bekend dat het risico van asbest veel kleiner is dan wordt beweerd. Maar de overheid houdt tegen alle wetenschappelijke bewijs in de peperdure bestrijding in stand.

De verwijdering van asbest en het wonen en werken in een gebouw waarin asbest is verwerkt, is veel minder riskant voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen, blijkt uit een afgelopen dinsdag verschenen rapport. En het is vooral aan de lobby van de asbestverwijderaars te danken dat de geldverslindende praktijk van asbestsanering niet wordt aangepakt.

Je gelooft je ogen niet als je het leest, maar de circa 600 miljoen euro die jaarlijks wordt uitgegeven aan de verwijdering – met alle bijbehorende veiligheidsmaatregelen – van asbest uit gebouwen, is goeddeels overbodig.

‘Een giller, je reinste hysterie’

Maar het schokkendste is dat het risico van asbest al jarenlang willens en wetens zwaar wordt overdreven. Al in 1993 sprak Simon Rozendaal voor een artikel in Elsevier met asbestdeskundige Hans Planteydt over de werkelijke gevaren van asbest. Conclusie: ‘Een giller, die mannen in maanpakken. Het heeft niets met wetenschap te maken, maar alles met psychologie en politiek. Je reinste hysterie. Wel kost het goud.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.