Eric Vrijsen Premium Corner

Ondanks verlies meerderheid dendert kabinetstrein door

21 maart 2019

Mark Rutte kan nu over links en over rechts regeren, schrijft Eric Vrijsen. De VVD-premier en zijn coalitie met CDA, D66 en ChristenUnie verspeelden woensdag hun nipte meerderheid in de Eerste Kamer, maar zijn niet veroordeeld tot GroenLinks of PvdA om aan de vereiste 38 senaatszetels te komen. Rutte kan ook aankloppen bij Forum voor Democratie.

Waarschijnlijk – de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen is nog niet bekend en de Statenleden kiezen pas over enkele weken een nieuwe Eerste Kamer – heeft Rutte aan de steun van één oppositiepartij genoeg om het kabinet aan een meerderheid te helpen: GroenLinks óf PvdA óf Forum voor Democratie (FVD).

Alternatief linkse gedoogsteun: samenwerken met grote winnaar FVD

Het alternatief voor linkse gedoogsteun is ‘over rechts’ gaan. Forum voor Democratie van Thierry Baudet is de grote winnaar van de Statenverkiezingen en komt waarschijnlijk met twaalf zetels in de Eerste Kamer. Rutte en co zouden het eclatante succes van FVD kunnen honoreren en met deze partij een alternatief beleid kunnen afspreken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.