Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Schorsing om ‘beledigen’ Mohammed: terreur loont

Door Afshin Ellian - 04 maart 2019

Ook in onze vrije samenleving loont islamitische terreur, schrijft Afshin Ellian. De schorsing van een docent wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed is daarvan het zoveelste bewijs.

Terreur mag niet lonen. Een mooi beginsel. Wie zijn familie terroriseert, kan een tijdje als een despoot door het leven gaan. Een tijdje, omdat de samenleving buiten de geterroriseerde familie deze manier van omgang niet accepteert. En daarom kunnen uiteindelijk de leden van de familie, de slachtoffers van terreur, zich bevrijden uit de klauwen van de despotische macht. Nogmaals, dit is mogelijk doordat onze samenleving de despotische machtsuitoefening verwerpt en de hulpbehoevenden beschermt.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Maar wanneer onze samenleving de hulpbehoevenden niet zou willen beschermen en wanneer onze samenleving eigenlijk bang is voor het despotisme, kan de despoot zijn terreur uitbreiden. Dan verplaatst het despotisme zich van een familie naar een stad en uiteindelijk naar een heel land. Normbesef – het besef dat een bepaalde manier van handelen verkeerd is –  is essentieel voor een open samenleving, voor onze vrijheid, en voor de gerechtigheid. Er zal geen gerechtigheid zijn zonder een samenleving die naar gerechtigheid streeft. Het klinkt allemaal vanzelfsprekend.

Toch loont de terreur, ook in onze vrije samenleving.

Niet te ontkennen valt dat islamitische terreur het effectiefst is

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.