Arendo Joustra Premium Corner

Eerste Kamer ondermijnt macht parlement over Europese verdragen

09 april 2019

Een parlement dat zichzelf tanden uittrekt. Dat zal niet vaak voorkomen. Maar vanmiddag heeft een meerderheid van de Eerste Kamer dit gedaan, schrijft Arendo Joustra.

Dinsdagmiddag om 14.00 uur is het initiatiefvoorstel van Kees van der Staaij, fractievoorzitter voor de SGP in de Tweede Kamer, verworpen in de senaat. Vóór stemden behalve de SGP ook ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus, SP en PVV. Kabinetspartijen VVD en CDA stemden tegen, net als PvdA, GroenLinks, D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voorstel: alleen bij tweederde meerderheid akkoord met EU-verdragen

Op tafel lag een voorstel van nota bene het parlement zelf om alleen met tweederde meerderheid akkoord te gaan met verdragen van de Europese Unie (EU). Het is een logisch voorstel, omdat die EU-verdragen uitstijgen boven de Nederlandse Grondwet. En als de Grondwet slechts met tweederde meerderheid kan worden veranderd, zou zo’n hindernis ook moeten gelden voor EU-verdragen. Die houden immers net zo goed een verandering van de Grondwet in.

Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra over de verkiezingsuitslag

Na zo’n afstraffing kan kabinet maar één ding doen: aftreden

Aan het voorstel is dertien jaar gewerkt. Maar nu de fracties van VVD en CDA in de Eerste Kamer dinsdagmiddag hebben tegengestemd is het initiatiefvoorstel, dat werd verdedigd door SGP’er Van der Staaij, van tafel. Eeuwig zonde van al die jaren voorbereiding. En eeuwig zonde vanwege de weigering de parlementaire macht te verruimen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.