Rob Ramaker Premium Corner

Het onophoudelijk bashen van Shell is contraproductief

Door Rob Ramaker - 10 april 2019

Als het op het klimaat aankomt, lijken bedrijven als Shell  niets meer goed te kunnen doen. Zelfs stappen naar een groene toekomst leveren soms ronduit vijandige reacties op. Dit is contraproductief, betoogt Rob Ramaker.

Niet alleen kunnen we bedrijven niet los zien van onszelf. Maar het is ontmoedigend naar de ingenieurs in het bedrijfsleven die willen bijdragen aan de energietransitie.

Shell als ‘massavernietigingswapen’

Werknemers van grote bedrijven kunnen beter een dikke huid kweken. Er ontstaat zo langzamerhand een sfeer waarin het handelen van bedrijven per definitie verdacht is. Zelfs constructieve stappen worden onthaald op hoon en cynisme.

Dat is goed te merken in het debat over klimaatverandering. In 2018 vergeleek Donald Pols, directeur van Milieudefensie, de industrie met de Hell’s Angels. Hij krabbelde terug, maar de uithaal staat niet op zichzelf. Zo poseerde SP-Kamerlid Sandra Beckerman met een schuimrubberen Shell-logo bewerkt tot opgestoken middelvinger. Nog bonter maakte haar collega Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) het op 5 april. Op Radio 1 noemde hij Shell ‘een weapon of mass destruction’.

Een massavernietigingswapen. Dat kunnen alle goedwillende Shell-ingenieurs in hun zak steken.

Vooropgesteld, het is redelijk dat bedrijven als Shell kritisch worden gevolgd. Ze stoten een flink deel van de totale CO2 uit, hebben veel invloed en zetten miljarden om. Daar hoort verantwoordelijkheid bij, en bedrijfsbelangen vallen niet altijd samen met maatschappelijke belangen. Maar kritisch volgen, is wat anders dan het creëren van een karikatuur van bedrijven als vervuilers die uit boosaardigheid de aarde kapot maken.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.