Bram Boxhoorn Premium Corner

Waarom Erdogan zich als een afgewezen geliefde gedraagt

03 april 2019

De relatie tussen Ankara en Washington is terechtgekomen in een diep dal. Maar Erdogan zal een hoge prijs betalen voor uittreding uit de NAVO en ook de Amerikanen houden Turkije er liever bij, ziet Bram Boxhoorn.

Deze week – op 4 april – bestaat de NAVO precies zeventig jaar. Officieel wordt dat medio december in Washington gevierd met een politieke top van alle 29 bondgenoten. Misschien een wat late viering in het jubileumjaar, maar het is een publiek geheim dat niemand zin heeft in een herhaling van de vorige, chaotisch verlopen top in juli vorig jaar, toen de Amerikanen hard botsten met met name bondskanselier Angela Merkel over de defensie-uitgaven.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Halen Turken pottenkijkers binnen?

Dat ook NAVO-bondgenoot Turkije niet voldoet aan de defensienorm van 2 procent, zal voor de Amerikanen momenteel de minste zorg zijn. Turkije is in voetbaltermen een subtopper met bijna 1,7 procent van het nationaal inkomen aan defensie-uitgaven. De Amerikaanse regering zal hier niet veel woorden aan vuil maken omdat er wel een urgentere kwestie is: de voorgenomen aankoop door Turkije van een Russisch wapensysteem. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu kondigde eind vorige week aan dat de aankoop van S-400 anti-luchtdoelraketten een gelopen koers is.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.