Carla Joosten Premium Corner

Wittebroodsweken kartelslopers voorbij: FVD dreigt normale partij te worden

Door Carla Joosten - 26 april 2019

Natuurlijk kan het na het geruzie binnen de partij nog goed komen met Forum voor Democratie, schrijft Carla Joosten. Zeker nu roerganger Thierry Baudet zelf tamelijk ongeschonden uit de strijd komt. Hoogstens kleeft aan hem dat hij zijn personeelsbeleid blijkbaar niet intern weet te houden en het dan maar via Twitter uitvoert.

Partijleiders zijn cruciaal voor electoraal succes. De PVV – niet eens een echte partij – floreert dankzij Geert Wilders, al is de electorale steun flink tanende. GroenLinks drijft op Jesse Klaver. Een fris gezicht doet peilingen stijgen. De echte verkiezingen hoeven het alleen nog maar te bevestigen.

Lees dit coververhaal terug: Achter de schermen bij Forum voor Democratie

Zo kon ook Forum voor Democratie (FVD) snel groot worden dankzij een welbespraakte lijsttrekker met uitstraling. Eentje die al zijn leven lang clubjes opricht en podia opzoekt en onbevreesd onorthodoxe stellingen poneert. Ervaring die hem van pas komt als politicus die het heeft gemunt op het ‘partijkartel’.

In de Eerste Kamer werd Forum zelfs de grootste partij, tenzij de fractie nog voor de installatie van de nieuwe senaat op 11 juni uit elkaar valt. Wat na alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen tot de mogelijkheden behoort. De grote test komt eraan. Is Baudet een echte partijleider met managementkwaliteiten?

Achter de rijzende ster zat een clubje slimme mensen

Achter de rijzende ster van Baudet zat een clubje slimme mensen dat de partij uitbouwde terwijl de leider zich op podia en in de media als nieuwe politieke ster manifesteerde. Onder hen Henk Otten. Een man die, zo bleek toen Elsevier Weekblad een week meeliep met de partij, een groot aandeel had in de technische, maar ook inhoudelijke presentatie van FVD.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.