Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Zit Iran achter de raketten van Gaza op Israël?

Door Afshin Ellian - 06 mei 2019

Het was afgelopen weekeinde opnieuw raak: Palestijnse terroristen bestookten Israëlische burgers met honderden raketten, vermoedelijk in opdracht van Iran. Door deze zinloze agressie storten Hamas en Islamitische Jihad de bevolking in Gaza verder in de ellende, schrijft Afshin Ellian.

De raketoorlog van ayatollahs tegen de Joodse staat is weer begonnen. Afgelopen vrijdag schoot een Palestijnse sniper uit Gaza op een aantal Israëlische soldaten. Twee Israëlische officieren raakten gewond. Israël reageerde onmiddellijk op deze aanval. Daarbij kwamen weer twee Hamas-strijders om het leven. De rest ging vanzelf: de raketoorlog van Gaza tegen Israël. Maar deze aanval kent een duidelijke regionale dimensie. Het Palestijns-Israëlisch conflict kent eigenlijk één regionale dimensie: de islamitische staat van Iran.

Islamisten zien slechts één vorm van ‘vrede’: Israël van de kaart vegen

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

In Caïro waren vrijdag 3 mei de vertegenwoordigers van de Islamitische Jihad (uit Gaza) en Hamas bijeen om onder leiding van de Egyptische autoriteiten een overeenkomst te construeren inzake de vermindering van spanningen tussen Gaza en Israël. De overeenkomst was bijna bereikt. Een waarschuwing voor eeuwige optimisten onder ons: dit soort overeenkomsten heeft intrinsiek een tijdelijk karakter. Het zijn geen duurzame vredesovereenkomsten, omdat vanuit het perspectief van de islamisten slechts één vorm van vrede mogelijk is. Die vrede is pas bereikt als Israël van de kaart is geveegd. De rest zijn volgens de traditie van profeet Mohammed tijdelijke verdragen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.