Bram Boxhoorn Premium Corner

Iran-crisis: wat Federica Mogherini niet snapt

Door Bram Boxhoorn - 15 mei 2019

De Amerikaans-Iraanse spanningen maken duidelijk dat Europa essentiële machtsmiddelen ontbeert om uit de schaduw van de Verenigde Staten te kunnen stappen, schrijft Bram Boxhoorn.

Door de snel oplopende spanning in het Midden-Oosten tussen Iran en de Verenigde Staten komt de Europese Unie (EU) in een voorspelbaar lastig parket terecht. Doordat de Verenigde Staten het atoomakkoord uit 2015 tussen Iran en een coalitie van wereldmogendheden opzegden, maar de EU tegelijkertijd vasthield aan de overeenkomst, kwam de EU zij aan zij met Iran en Rusland te staan. Dat is verre van een fraai beeld.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Bovendien mislukten de Europese pogingen om de Amerikaanse sancties te omzeilen met een eigen banksysteem (Instex). Europese bedrijven zijn niet bereid de financiële gevolgen te aanvaarden van het negeren van de Amerikaanse sanctieregels.

De buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, worstelt zichtbaar met de nieuwe situatie. In vele opzichten was zij de aanjager van de Iran-overeenkomst. Maar nu dreigt zij met lege handen achter te blijven. De EU zal de Iraanse aankondiging om de opgelegde restricties (onder meer de gedwongen verkoop van verrijkt uranium) te negeren, niet kunnen accepteren. Maar wat zijn de alternatieven?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.