Philip van Tijn

Keppel Op! Een terechte demonstratie

29 mei 2019

Het is gewoonte geworden om antisemitische incidenten op het bordje te leggen van rechts-extremisten, en dat is deels terecht. Maar onderzoek laat ook iets anders zien: asielzoekers en vluchtelingen brengen Jodenhaat mee uit het Midden-Oosten. Naast een (terechte) keppeltjesdemonstratie is ook daarvoor meer aandacht nodig, schrijft Philip van Tijn.

Vanmiddag voltrok zich in Den Haag de demonstratie Keppel Op. Directe aanleiding is het advies aan Duitse joden van de Duitse regeringsadviseur Felix Klein om niet altijd en overal een keppel te dragen, want dat kan wel eens riskant zijn. De reacties gaven overwegend blijk van grote verontwaardiging. Kleins verweer dat hij bewust heeft geprovoceerd, klonk niet erg waarachtig. Door menigeen werd de vergelijking getrokken met een aangerande jonge vrouw: had ze maar niet zo’n kort rokje moeten dragen!

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks op zondag een blog over de actualiteit.

Maar dat terzijde. Hoofdpunt is dat in het land dat verantwoordelijk is voor de moord op zes miljoen Joden driekwart eeuw na de holocaust Joden niet over straat kunnen zoals zij dat willen of zoals is voorgeschreven. Zijn die Duitsers zo hardleers?

Nieuw soort antisemitisme in Europa

Dat is de vraag. Natuurlijk bestaat antisemitisme nog steeds in Duitsland, zoals het in elk land bestaat en nooit helemaal zal verdwijnen. Maar de vraag is in hoeverre je traditioneel, ‘autochtoon’ antisemitisme – dat veelal onder de noemer ‘rechts-extremisme’ wordt geschaard – als de hoofdverantwoordelijke mag beschouwen. Het is in West- en Zuid-Europese landen gewoonte geworden om antisemitische incidenten op het bordje te leggen van rechts-extremisten. Maar een grondig onderzoek van het EU-agentschap voor de Fundamentele Rechten laat iets anders zien: volgens ervaringen van Duitse Joden worden moslimextremisten tweemaal zo vaak als dader gezien als rechts-extremisten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zelfs Angela Merkel (van ‘Wir schaffen das’) had het een jaar geleden over ‘een nieuw soort antisemitisme‘ dat asielzoekers en vluchtelingen uit het Midden-Oosten meebrengen. Alleen mensen als prof. Leo Lucassen – de zelfbenoemde expert in migratie en integratie – blijft hardnekkig de exclusieve schuld van extreem-rechts verkondigen. Daarin gesteund door de Duitse politie, die alle antisemitische incidenten waarvan ze de dader en/of het motief niet kan achterhalen in het hokje ‘extreem-rechts’ onderbrengt. Een onderzoek van de Duitse Bondsdag onthulde dit recent, zoals EW meldde.

Het rechts-extremisme in Duitsland bestáát, daarover geen twijfel. Maar niemand kan ontkennen dat Duitsland sinds 1945 alles doet om de kans op een herhaling van 1933-1945 te minimaliseren. Het Duitse onderwijs, de Duitse wetten, de rechtspraak – alles is daarop ingesteld. Tegelijkertijd krijgt elke moslim in het Midden-Oosten het antisemitisme met de paplepel ingegoten, de Jodenhaat is er een tweede natuur. Alle officiële onderzoeken tonen dat aan, al zal prof. Lucassen wel weer het tegendeel beweren – daarmee kun je het tegenwoordig tot lid van de KNAW schoppen.

De miljoenen Europese moslims zijn geen bedreigde diersoort

Wie zijn ogen ervoor sluit dat met de migratiegolven uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika het antisemitisme in Europa een enorme opleving doormaakt, is zó bevangen door gevoelens van meelij jegens de migranten dat de realiteit niet meer telt.

Want dát is in feite aan de hand. In Nederland wonen minder dan 50.000 Joden en ver boven 1.000.000 moslims, in Duitsland zijn die aantallen ruim 100.000 tegenover ruim 5.000.000. En toch wordt een moslim door menigeen beschouwd als een kasplantje of bedreigde diersoort, terwijl Joden zichzelf wel zouden kunnen redden. Dat de Joden, anders dan de moslim-migranten, gedurende een paar duizend jaar de cultuur van Europa mede hebben vormgegeven, is iets wat je ook niet overal hardop kunt zeggen.

Dagelijks worden in Amsterdam heel wat keppels afgerukt. Dat haalt de krant allang niet meer. Maar als één keer de hoofddoek van een moslima wordt afgerukt, is het huis te klein en liggen de Kamervragen van DENK al klaar.

Als synagogen en andere Joodse gebouwen extra bescherming krijgen, moeten islamitische gebouwen die ook hebben, terwijl de feiten in de afgelopen jaren hebben laten zien dat we hier niet met dezelfde risicofactor te maken hebben.

Foto-exposities te vullen met politici die hebben aangezeten aan de iftar

Je kunt hele foto-exposities samenstellen met foto’s van alle politici en andere hoogwaardigheidsbekleders die in de loop der jaren hebben aangezeten aan de iftar, de eerste maaltijd na een dag vasten tijdens de ramadan. Nog nooit heb ik een foto gezien van een minister of burgemeester die deelnam aan het zogeheten ‘aanbijten’, de maaltijd na beëindiging op Jom Kipoer, de joodse vastendag.

Lees ook de vorige blog van Philip van Tijn over de voorlopige invrijheidstelling van Volkert van der Graaf nog eens terug: Het was de week van het grote tekortschieten

Dat laatste moet ook vooral zo blijven. De Joden zitten er niet op te wachten dat op de avond na Jom Kipoer premier Mark Rutte (VVD) of minister Kajsa Ollongren (D66) aanbelt. Maar laat die flauwekul van het deelnemen aan de iftar, waar je als niet-moslim niets te zoeken hebt, ophouden.

Met een normale behandeling van de moslims zijn uiteindelijk niet alleen de moslims maar ook de Joden geholpen. En uiteindelijk dus ook onze samenleving.

Benieuwd hoeveel moslims vanmiddag meeliepen en natuurlijk vooral of de fractie van DENK voltallig aanwezig was. Met Keppel Op natuurlijk!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.