Robbert de Witt Premium Corner

Poetin wordt nu zelf slachtoffer van de Stalin-cultus

Door Robbert de Witt - 16 mei 2019

President Vladimir Poetin is wat populariteit betreft voor het eerst ingehaald door Sovjet-dictator Jozef Stalin. Dat is een probleem voor de leider van Rusland, schrijft Robbert de Witt.

Jozef Stalin (1878-1953) speelde een positieve rol in de Russische geschiedenis en was een gerespecteerde historische figuur. Iedereen met enig besef van de Russische geschiedenis zou deze opmerking zien als een provocatie, een grove misleiding van hetgeen er werkelijk is gebeurd. Een groeiend aantal Russen denkt er anders over.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Stalins paranoia tijdens zijn dertigjarige regeerperiode (1922-1952) leidden tot ongekende zuiveringen in zijn directe omgeving, in de communistische partij en in het hele land. Over het totale aantal doden als gevolg van zijn wreedheid is geen duidelijkheid: het kunnen er drie miljoen zijn, maar ook twintig miljoen.

Tegelijk leidde Stalin de Sovjet-Unie in de strijd tegen nazi-Duitsland. Dat Rusland Adolf Hitler kon verslaan, is voor een groot deel te danken geweest aan de offers die de Russische bevolking bracht. Meer dan 26 miljoen Russen kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat haast onbevattelijk hoge aantal was mede het gevolg van Stalins roekeloosheid en zijn verkeerde militaire beslissingen. Daarover werd in de jaren na de oorlog uiteraard niet gesproken.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.