Robbert de Witt Premium Corner

Armeniërs: overlevingskunstenaars zoals de Joden

Door Robbert de Witt - 06 juni 2019

Veroveringen, vervolgingen, exodus en genocide ten spijt, de Armeniërs zijn er nog altijd. En net als de Joden duiken ze de afgelopen eeuwen op de meest onverwachte plekken op, schrijft Robbert de Witt.

In het vliegtuig van Moskou naar Jerevan, de hoofdstad van Armenië, is meteen duidelijk welke Armeniërs in de Verenigde Staten wonen. Zij dragen de meest protserige gouden ringen en halssnoeren, hebben de duurste zonnebrillen en merkkleding. Maar als Amerikanen zijn zij ook open, vriendelijk en geïnteresseerd in de andere passagiers in het toestel van Aeroflot. Hun Amerikaanse accent neemt alle twijfel weg over de vraag of zij inderdaad uit het land van Armeens icoon Kim Kardashian komen.

Verbondenheid Armeniërs met hun land lijkt nooit af te nemen

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Verder zijn Armeniërs uit Nederland, Duitsland, Canada en Rusland aan boord. De meesten komen om familie te bezoeken en gaan dan weer terug naar hun land van aankomst.

Ze zitten overal, de Armeniërs, en tegelijk lijkt de verbondenheid met hun land van afkomst nooit af te nemen. Je zou zeggen dat na enkele generaties in een ander land de herinnering aan het geplaagde moederland in de Kaukasus wel vervaagt. Maar dat is de afgelopen eeuwen bepaald niet gebleken.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.