Onno Aerden Premium Corner

Geachte Jesse Klaver … wees realistisch over de klimaatmaatregelen

Door Onno Aerden - 29 juni 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks een ongevraagd communicatieadvies aan iemand in het nieuws. Deze week aan GroenLinks-voorman Jesse Klaver: ‘Stroop die hemdsmouwen weer omlaag, verlaag uw stem, matig uw toon en investeer in draagvlak en haalbaarheid.’

Als meest vocale pleitbezorger van verregaande klimaatmaatregelen hebt u deze week een uitstekend resultaat neergezet. Het kabinet – waarvan uw partij geen deel uitmaakt – presenteerde gisteren een pakket aan energiebesparende maatregelen voor burgers en bedrijven dat zomaar uit uw koker had kunnen komen. Natuurlijk: uw partij twitterde gistermiddag dat het allemaal niet ver genoeg ging. Maar op de keper beschouwd bent u vandaag de echte winnaar van het ‘klimaatdebat’.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Klimaatwet was geen wet

Ga maar na. Een jaar geleden, eind juni 2018, presenteerde een ‘regenboogcoalitie’ een heuse klimaatwet – u trok die presentatie handig naar u toe.

Die ‘wet’ bleek vervolgens geen wet maar een aantal gedeelde ambities. Net zoals het ‘Klimaatakkoord’ van Ed Nijpels’ ‘klimaattafels’ geen akkoord bleek te zijn, maar een reeks aanbevelingen. En vrijdag kwam het kabinet dus met een ‘definitief Klimaatakkoord’ – officieel zonder uw handtekening, maar grotendeels in uw geest. Alsof u aan de regeringstafel mee had gepraat: zelfs een door u vurig bepleite maar niet door Nijpels voorgelegde en eerder door regeringspartij VVD van tafel geveegde CO2-heffing zat erbij.

Lees verder onder de tweets

Wees realistisch en bescheiden

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.