Bram Boxhoorn Premium Corner

Het was een uitstekende week voor Poetin

Door Bram Boxhoorn - 12 juni 2019

Vladimir Poetin was niet welkom op de D-day-herdenking, maar intussen haalde hij wel de banden aan met de Chinese leider Xi Jinping én keerde zijn land terug in de Raad van Europa. Al met al een uitstekende week voor de Russische president, schrijft Bram Boxhoorn.

De Russische Federatie was afgelopen week niet uitgenodigd voor de herdenking van D-day aan de Normandische kust. De betrekkingen tussen de westerse landen en Rusland zijn door de Russische bezetting van de Krim en het gestook in Oekraïne te beladen om president Vladimir Poetin te laten deelnemen aan de plechtigheden.

Terwijl hij niet welkom was bij herdenking, deed Poetin zaken met Xi

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Poetin gebruikte zijn tijd om de Chinese president Xi Jinping te ontvangen en zaken met hem te doen. Beiden ondertekenden een overeenkomst over de implementatie van een 5G-netwerk in Rusland door de Chinese techgigant Huawei en het Russische MTS. Dit is opmerkelijk nieuws, een antwoord op het verbod voor Amerikaanse bedrijven, zoals Google, om nog langer zakelijke banden te onderhouden met Huawei, Alibaba en andere Chinese techreuzen. En een antwoord op de grote twijfels in de meeste Europese landen over Huawei. Ze willen de Chinese telecomgigant uitsluiten van 5G-contracten wegens het risico van spionage door de Chinese overheid.

Terrorisme, separatisme en extremisme

China en Rusland waren na Stalins dood in 1953 niet bepaald elkaars beste vrienden. Sinds de oprichting van de Sjanghai Samenwerkingsovereenkomst (SSO) in 1996 zijn de Russisch-Chinese banden echter aanzienlijk verbeterd. De overeenkomst voorziet op papier in nauwere samenwerking op militair en inlichtingengebied. De SSO richt zich volgens het eigen Handvest onder meer op het bestrijden van terrorisme, separatisme en extremisme. Hieruit kun je al opmaken dat het bevorderen van de liberale wereldorde bepaald geen speerpunt is voor deze organisatie.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.