Robbert de Witt Premium Corner

Dat Arabieren niets willen, ligt niet aan Kushners vredesplan

Door Robbert de Witt - 27 juni 2019

Jared Kushners plan om 50 miljard dollar te pompen in de Palestijnse economie betekent de Israëlische bezetting legitimeren en zelfs goedkeuren, zeggen de Arabieren. In het Midden-Oosten staat het economische lot van de Palestijnen blijkbaar niet boven aan de prioriteitenlijst, schrijft Robbert de Witt.

Iedereen die zich de afgelopen jaren (decennia zelfs) kwaad maakte om de Israëlische afsluiting van de Palestijnse Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, zou het economische deel van het langverwachte vredesplan van Jared Kushner moeten toejuichen. Immers, volgens Israëls critici heeft de Israëlische ‘bezetting’ de Palestijnen in armoe gestort door ze economisch te wurgen.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

De schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump presenteerde deze week in Bahrein zijn plan om de Palestijnen uit deze vermeende armoede te verheffen. Vermeend, want vergeleken met omringende Arabische landen komen de meeste Palestijnen er nog niet zo slecht vanaf.

Minder armoede betekent minder onvrede

Kushner wil een fonds van 50 miljard dollar, waarvan 28 miljard dollar rechtstreeks in de Palestijnse economie moet worden gepompt, de rest moet naar Palestijnen in de omringende landen (Egypte, Jordanië en Libanon). Waar dit bedrag vandaan moet komen, is nog onduidelijk.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.