René van Rijckevorsel Premium Corner

Staatswiet? Laat ‘coffeeshops’ alleen koffie verkopen

Door René van Rijckevorsel - 12 juni 2019

In plaats van een experiment om wiet te legaliseren, kan het kabinet beter een experiment beginnen dat bestaat uit het verbieden van drugshandel via ‘coffeeshops’, vindt René van Rijckevorsel.

Amsterdam heeft 175 (!) ‘coffeeshops’ verspreid over de hele stad, ook in woonwijken. ‘Coffeeshop’ is een eufemisme voor drugswinkel. De eigenaar verdient zijn geld namelijk niet met het serveren van caffe lattes maar met de verkoop van zakjes met wiet en hasj of voorgerolde joints aan vooral jongeren en toeristen. Rotterdam telt 40 van dit soort drugsneringen, Den Haag 36 en Utrecht ‘slechts’ 11.

Lees ook de column van Gerry van der List

Criminaliteit als overheidsbeleid: de idiotie van staatswiet

Wil een gemeente meedoen aan de proef met legale wiet die het kabinet Rutte-III in het Regeerakkoord opnam, dan is medewerking van alle ‘coffeeshops’ in een gemeente noodzakelijk. In de proef mogen de shops zich vier jaar lang alleen laten bevoorraden door wettelijk gecontroleerde wiettelers.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.