Robbert de Witt Premium Corner

Trump laat zich niet chanteren. Les voor Europa

Door Robbert de Witt - 20 juni 2019

Door te dreigen met importtarieven laat Trump de Mexicanen toch opdraaien voor de kosten van het tegenhouden van migranten, schrijft Robbert de Witt. Europa daarentegen moest Turkije voor hetzelfde doel flink betalen.

In de tuin voor het Witte Huis zwaaide Donald Trump op 11 juni met een dubbelgevouwen A4’tje. ‘Dit is de deal waarvan iedereen zegt dat ik hem niet heb gesloten,’ zei de Amerikaanse president triomfantelijk. Hoewel The New York Times schrijft dat dit – later door Mexico vrijgegeven – document eigenlijk maar weinig nieuws bevat, was de tekst op het velletje papier toch opvallend.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

De Mexicaanse en Amerikaanse regering spreken af dat ze gaan samenwerken om de toestroom van migranten, van Midden-Amerika via Mexico naar de Verenigde Staten, te beteugelen. Mexico stuurt zesduizend mannen van de Nationale Reserve naar de zuidgrens van de Verenigde Staten om die te sluiten voor vluchtelingen en gelukzoekers. In ruil belooft Trump de importtarieven voor Mexicaanse producten toch niet te verhogen, zoals hij lang dreigde te zullen doen.

Mexico moet de kosten op zich nemen

Dat laatste bevat een belangrijke les voor Europese regeringsleiders. In Europa werd – en wordt – nogal lacherig gedaan over Trumps belofte dat hij een muur langs de grens met Mexico gaat bouwen en dat de Mexicanen daarvoor zelf gaan betalen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.