Liesbeth Wytzes Premium Corner

Betaal zelf die pil, dat kan makkelijk

Door Liesbeth Wytzes - 08 juli 2019

Vrouwenorganisaties zijn boos dat een meerderheid van de Tweede Kamer de anticonceptiepil niet wil opnemen in het basispakket. Maar Liesbeth Wytzes snapt het wel: vrouwen kunnen de pil makkelijk zelf betalen.

De anticonceptiepil blijft uit het basispakket, besloot onlangs minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins (VVD). Dat betekent, zegt hij, een flinke bezuiniging en die kan hij goed gebruiken. Omdat zo veel vrouwen – ruim vijf miljoen – die pil gebruiken, kost dat in totaal 70 miljoen euro per jaar. Alle gebruikers bij elkaar is dat een behoorlijk bedrag, maar voor een individu zijn de kosten van de pil verwaarloosbaar. Het ding kost 50 euro per jaar, dus iets van 4  euro per maand. Er is helemaal niemand in Nederland die dat niet kan betalen.

Menstruatiepijn is vervelend, maar een normaal en natuurlijk proces

Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer is gebruik van de pil geen medische noodzaak. Meteen werden 50.000 vrouwen boos en ondertekenden een petitie van het Bureau Clara Wichman voor vrouwenrechten, omdat ze zelf voor de kosten van pilgebruik moeten blijven opdraaien, want in veel gevallen is er volgens hen wel degelijk sprake van medische noodzaak. Als je heel erg last hebt van menstruatiekrampen bijvoorbeeld.

Lees ook dit stuk van Syp Wynia: De lage rente is ook de schuld van De Pil

Dat kan, en dat is natuurlijk vervelend, en wellicht zijn er kwalen waarvoor alleen de anticonceptiepil soelaas biedt. Maar pijn maakt de menstruatie nog niet tot een ziekte. Het is een normaal en natuurlijk proces. Je kunt ook een paracetamol nemen, werkt prima en kost ook zo weinig, 1 euro voor 50 stuks.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.