Robbert de Witt Premium Corner

Chinese communisten creëren hun eigen monsters

Door Robbert de Witt - 04 juli 2019

Decennialang heeft de Chinese Communistische Partij via het onderwijs haar burgers nationalisme en marxisme ingeprent. Zo succesvol, dat sommige leerlingen radicaler werden dan de meester, schrijft Robbert de Witt.

In Taiwan waarschuwde een hoogleraar gespecialiseerd in Chinees-Taiwanese betrekkingen mij eens voor een democratisch China. Democratie in China, dat mag dan een wens zijn van velen in het Westen, maar het kan volgens hem desastreus uitpakken.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

De afgelopen decennia werd Chinezen in het onderwijs namelijk voorgehouden dat het buitenland – en in het bijzonder het Westen – verantwoordelijk is voor alles wat er mis ging in China. En dat het daarom hoog tijd is dat China, dat ook nog eens een veel oudere, superieure cultuur heeft, opnieuw een vooraanstaande positie gaat innemen in de wereld.

Anti-Japan-rellen

Partijfunctionarissen kennen de rest van de wereld beter dan de gemiddelde Chinees en zien er heus wel de gevaren van als deze gedachtegang al te agressief wordt gevolgd. Maar zou in China een democratie met een meerpartijenstelsel worden ingevoerd, dan is er ongetwijfeld – dankzij het eenzijdige onderwijs – een rijke voedingsbodem voor een sterk nationalistische en misschien wel expansionistische partij.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.