Jelte Wiersma Premium Corner

De Europese staatsgreep van Emmanuel Macron

Door Jelte Wiersma - 03 juli 2019

Jelte Wiersma maakt de balans op van de verdeling van de topbanen in de Europese Unie (EU): een glansrijke overwinning voor Macron, die precies heeft gekregen wat hij wil om zijn agenda uit te voeren.

De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) heeft de macht naar zich toegetrokken in de Europese Unie. Met de benoeming van Christine Lagarde tot president van de Europese Centrale Bank (ECB) is de controle over geld in de eurozone definitief in Franse handen. En met partijgenoot en mini-Fransman Charles Michel (MR) is ook het Raadsvoorzitterschap dicht bij Parijs. Daarnaast was het Macron die de Duitse Defensieminister Ursula von der Leyen – beiden willen een Europees leger – met succes voorstelde als voorzitter van de Europese Commissie. Frankrijks historische wens om Oost-Europa buiten de deur te houden en continentaal West-Europa (bijvoorbeeld de eurozone) verder te integreren en tot een mondiaal machtsblok te smeden onder Franse leiding, is daarmee dichterbij gekomen.

Wat een coup van Macron. Hij dacht tijdens de G20-top in het Japanse Osaka vorige week een akkoord te hebben met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel (CDU) over een voor Frankrijk prettige invulling van de EU-topbanen. Maar dat akkoord werd op zondag 30 juni al voor aanvang van de beslissende EU-top aan flarden geschoten door de regeringsleiders uit Oost-Europa, die van de Europese Volkspartij en door de partijloze Italiaanse premier Giuseppe Conte. Maar na drie dagen armpje drukken, liep Macron met een nog grotere buit Brussel uit.

Macron kon zijn vreugde ook nauwelijks verbergen en klopte zichzelf letterlijk op de borst. Dat is begrijpelijk.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.