Gerlof Leistra Premium Corner

Hoe Astrid Holleeder probeert haar doodsangst voor Willem te bezweren

Door Gerlof Leistra - 08 juli 2019

Angst is de hoofdpersoon in Familiegeheimen, het derde boek van Astrid Holleeder. Uit doodsangst voor broer Willem getuigde zij met haar zus Sonja tegen hem. Mede dankzij die verklaringen kreeg hij vorige week levenslang. Vanaf het moment dat hij weet van haar ‘verraad’, leeft zij in angst dat De Neus hen of haar dochter zal laten vermoorden. Juist door het aanjagen van die angst kwelt hij haar het meest, denkt Gerlof Leistra.

Jarenlang was angst een verdienmodel voor Willem Holleeder. Op die manier perste hij onder anderen de later in zijn opdracht vermoorde Willem Endstra en Kees Houtman af. Hij praatte vrouwen angst aan en bood vervolgens aan ze te beschermen. Als hij ze eenmaal in zijn klauwen had, trok hij ze leeg. Dat gebeurde onder anderen met Sandra, de weduwe van Sam Klepper. Ook zij koos er uiteindelijk voor tegen Holleeder te verklaren.

Familiegeheimen is net als Judas rauw en teder tegelijk

Familiegeheimen is net als haar debuut Judas rauw en teder tegelijk. Astrid Holleeder laat zien hoe angst haar leven regeert. Eerst voor hun gewelddadige vader, later voor haar broer. Zelf werkzaam als advocaat was zij jarenlang zijn vertrouwenspersoon. Hij bepaalde het gespreksonderwerp, schrijft ze. ‘Pratend over waar jij het liefst over praat: mensen angst aanjagen. En: de dood. Er is geen gesprek waarin een van jouw slachtoffers niet tot leven komt. Jouw angst door een van hen alsnog te worden gegrepen, is er elke dag.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.