Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Henk Otten lijdt aan politieke zelfoverschatting

Door Afshin Ellian - 29 juli 2019

Door hoogmoed en zelfoverschatting bij Henk Otten spelen nu LPF-achtige toestanden bij Forum voor Democratie. De puinhoop, waaraan ook Thierry Baudet schuld heeft, doet Afshin Ellian denken aan de mislukking van Hero Brinkman bij de PVV.

Niet iedereen is geschikt om politicus te worden. Dat heeft niet alleen met intelligentie te maken. Iemand die tweedehandsauto’s verkoopt, kan uitstekend communiceren en ‘overtuigen’. Maar hij is niet automatisch geschikt om politicus te worden. Politiek is een moeilijk vak, omdat niet iedereen zich de politieke deugden eigen kan maken. Daarbij speelt iemands karakter een belangrijke rol.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Moed, niet te verwarren met radicalisme, is de belangrijkste politieke deugd. Voor vele zaken in de politiek moet je moedig zijn: moed om het onbespreekbare ter sprake te brengen, moed om ‘nee’ te zeggen, moed om compromissen te sluiten, moed om te luisteren, moed om te zwijgen en moed om geduld en zelfbeheersing op te brengen. Politici die ondanks hun fouten deze eigenschap praktiseren, noemen we, technisch gesproken, goede politici. Een goede politicus beheerst het vak politiek.

Voor politici die de politieke deugden niet beheersen of kunnen beheersen, hebben we een metafoor in de Nederlandse verhoudingen: LPF-achtige toestanden, waarmee wordt gerefereerd aan de chaos en verdeeldheid in de partij LPF na de dood van oprichter Pim Fortuyn.

Ik kan de financiële kwesties niet beoordelen, Ottens gedrag wel

Henk Otten, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD), is de man met talent voor LPF-achtige toestanden. Al ruim voordat zijn politiek leider Thierry Baudet hem op een zijspoor zette, hoorde ik geruchten over onenigheid tussen Baudet en Otten. Voor alle duidelijkheid: ik heb geen opvatting over Otten en financiële kwesties in de FVD. Of hij schuldig is aan een poging tot fraude, dan wel financiële chaos in de partij heeft veroorzaakt, kan ik niet beoordelen. Ik denk dat het ook niet van belang is om het conflict tussen Otten en Baudet te analyseren. Ook ben ik hier niet bezig om Baudet in welke zin dan ook te verdedigen. Dit is gewoon een politiek-technische analyse van het conflict.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.