Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Timmermans is vast blij: nieuwe voorzitter is vrouw!

05 juli 2019

Het EU-sprookje van Frans Timmermans liep niet af zoals hij zelf had gewild, constateert Afshin Ellian. Maar de feminist Timmermans heeft alsnog reden tot juichen: de nieuwe Commissievoorzitter is een vrouw!

Frans Timmermans moet niet treuren. Zo werkt de democratie in Europa! En ik bedoel dit geenszins ironisch. Europa is op zichzelf al de ironie in optima forma. Sinds de oude Grieken zoeken we naar Europa en we geloven nog dat het echt bestaat ook.

Timmermans begon te geloven in zijn eigen rol in het EU-sprookje

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Europa is dogmatisch, geconcentreerd op macht en verhuld met sprookjes. Ook Frans Timmermans kent het sprookjesverhaal over Europa. Frans zelf is een onmisbaar element in het sprookje. Maar het Europa van de macht is allesbehalve een sprookje.

Timmermans begon in zijn eigen rol in het sprookje te geloven. Met alle respect voor de zuiderlingen moet ik toch de waarheid vertellen: in het Zuiden wordt de realiteit wel eens verward met de Efteling. Daaraan lijdt Frans! Europa is geen Efteling. Het is het machtscentrum met een eigen gigantische bureaucratie. Wie is dan een van haar hoeders? Ja natuurlijk, onze Frans Timmermans!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.