Joris Heijn Premium Corner

Alleen naar ABN AMRO wijzen in jacht op witwassen is niet genoeg

Door Joris Heijn - 07 augustus 2019

Staatsbank ABN AMRO reserveert ruim 100 miljoen euro om haar 5 miljoen particuliere rekeninghouders door te lichten op onder meer witwassen. Maar als de staat niets doet met die meldingen, schiet de samenleving er bar weinig mee op, schrijft Joris Heijn.

En weer moet een topbankier door het stof. ABN AMRO-CEO Kees van Dijkhuizen, die twee maanden geleden zijn vertrek aankondigde, moest bekendmaken dat zijn bank een reprimande van de toezichthouder heeft gehad. Op last van De Nederlandsche Bank moeten van alle ABN AMRO-klanten goede profielen worden gemaakt en opmerkelijke transacties beter worden gemeld.

Kort gezegd: de bank moet duidelijker in beeld hebben welke klant bijvoorbeeld oud is en alleen aow ontvangt en welke klant in een achterstandswijk woont en wel erg veel contante geldstortingen doet. Die eerste kan met rust worden gelaten, die laatste moet misschien iets beter in de gaten worden gehouden. Begin dit jaar meldde ABN AMRO al dat zij particuliere én zakelijke klanten beter in de gaten zou gaan houden, maar kennelijk vond DNB het tempo van ABN AMRO bij de miljoenen particulieren onvoldoende. Vorig jaar trof ING al een megaschikking van 775 miljoen euro, omdat de bank onvoldoende zicht had op de duistere geldstromen op de bankrekeningen van haar zakelijke klanten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.