Bram Boxhoorn Premium Corner

EU verliezer in Amerikaans-Chinese handelsoorlog

21 augustus 2019

De grootste pijn van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt gevoeld in de Europese Unie (EU), schrijft Bram Boxhoorn. Vooral Duitsland moet op de blaren zitten.

De Pruisische militair en strateeg Von Clausewitz (1780-1831) beweerde in zijn boek Vom Kriege dat oorlog de voortzetting is van politiek met andere middelen. De huidige handels- en valutaoorlog tussen de Verenigde Staten en China kent (gelukkig) geen dodelijke slachtoffers.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Beide landen geven momenteel in deze ‘oorlog’ geen duimbreedte aan elkaar toe. De Verenigde Staten hebben op papier de beste kaarten in handen doordat China beschikt over het grootste handelsoverschot met de Verenigde Staten. Door de Amerikaanse importheffingen die zich maar blijven opstapelen, vallen de Chinese economische groeicijfers inmiddels fors lager uit. De Amerikaanse Centrale Bank (FED) op zijn beurtzag zich genoodzaakt uit voorzorg de rente te verlagen, ondanks een nog steeds redelijk draaiende economie en een lage werkloosheid.

Winnaars en verliezers

De algemene opvatting onder economen is dat er in een handelsoorlog alleen maar verliezers zijn. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde daar onlangs ook voor. Maar volgens een recent rapport (‘The Winners and Losers of the US-China Trade War’, Atlantic Council, Washington) beginnen zich langzamerhand wel degelijk winnaars en verliezers af te tekenen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.