Onno Aerden Premium Corner

Geachte Marieke van Doorninck, neem verantwoordelijkheid voor het afvaldrama

Door Onno Aerden - 10 augustus 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): erken het falen rond het Afval Energie Bedrijf – en los het probleem op.

Het is een landelijke ramp geworden: het disfunctioneren van de vuilverbrander in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Daar liggen vier van de zes ovens van het Afval Energie Bedrijf (AEB) stil wegens achterstallig onderhoud en wanbeheer. Al bij de opening van de – door het toen ook al linkse stadsbestuur als duurzaamste vuilverbrander ter wereld gepresenteerde – installatie in 2006 bleken de kosten hoger uit te pakken dan geschat. De gemeente, eigenaar van het AEB, sprong meteen bij: 135 miljoen van de gemeentebegroting kwamen boven op de aanvankelijk begrote kosten van 450 miljoen euro.

Al in 2015 waren de gigantische problemen te voorzien

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Amsterdam moest en zou kennelijk zélf de energietransitie aanpakken. Hier werd gewerkt aan de gedroomde wereld – de stad verwarmen door de verbranding van rotzooi. Problemen op alle denkbare gebieden werden door uw voorgangers dan ook vakkundig weggemoffeld. De gemeentelijke Rekenkamer meldde in 2015 onthutst dat de gemeente ‘geen zorgvuldige afweging’ wilde nemen over de toekomstscenario’s die op tafel lagen na een halfslachtige ‘verzelfstandiging’ in 2014 – de gemeente werd de enige aandeelhouder.

Hoe viel dat vernietigende onderzoek? Het stadsbestuur ‘plaatste kanttekeningen bij de conclusies’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.