Gerlof Leistra Premium Corner

Hoogste tijd voor offensief tegen vuurwapens

13 augustus 2019

Na een weekeinde met diverse schietpartijen waarvan één dodelijk, en een voor een huis aangetroffen handgranaat wil de gemeenteraad van Amsterdam een spoeddebat met burgemeester Femke Halsema. Rechters pleiten intussen voor strengere straffen als er vuurwapens in het spel zijn. Toch daalt het moordcijfer nog steeds, stelt Gerlof Leistra.

De zorgen over vuurwapengeweld zijn begrijpelijk. Voor criminelen lijkt Amsterdam soms een ordinaire schiettent. Conflicten worden met kogels beslecht, en soms wordt de verkeerde persoon doodgeschoten: een ‘vergismoord’. Het  geweld blijft niet beperkt tot de hoofdstad, maar Amsterdam geniet een reputatie als het Wilde Westen.

Lees het moordonderzoek 2018 terug: Moordcijfer schikt zich naar demografische ontwikkelingen

Van de elf levensdelicten dit jaar in Amsterdam waren er vijf het gevolg van vuurwapengeweld, zo blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van Elsevier Weekblad. Dat waren er in de jaren negentig van de vorige eeuw veel meer. Het verschil is wel dat criminelen de laatste jaren gebruikmaken van half- of volautomatische wapens. Die vuren veel meer kogels af en zijn dus een groot gevaar voor omstanders. Soms vliegen bij onschuldige burgers de kogels door de ramen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.