Bram Boxhoorn Premium Corner

Nee, de G7 is nog helemaal niet overbodig

28 augustus 2019

Er is groeiende scepsis over het nut van de G7, ondanks de redelijke geslaagde top afgelopen weekeinde in Biarritz. Maar deze democratisch gekozen wereldleiders vertegenwoordigen wel de grote liberale mogendheden van deze wereld, schrijft Bram Boxhoorn.

De Franse president Emmanuel Macron zal maandagavond met een zucht van verlichting de deur achter zich hebben dichtgetrokken. De top van de Groep van Zeven grootste geïndustrialiseerde liberale democratieën (G7) eindigde namelijk in redelijke harmonie. Dit in tegenstelling tot de vorige bijeenkomst in Canada. Daar ontstond onenigheid tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Canadese premier Justin Trudeau, zodat de top in Quebec eindigde zonder een gezamenlijk slotcommuniqué.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Macron was deze keer zo slim om als gastheer überhaupt geen slotcommuniqué voor te stellen: kon er tenminste ook geen gedonder over ontstaan.

Op het randje van een nucleaire confrontatie

De initiatiefnemer van de informele bijeenkomsten van de G6 in 1975 ( later G7) was een voorganger van Macron, de Franse president Valéry Giscard d’Estaing. Het was het decennium van de oliecrises (1973 en 1979) en grote spanningen in het Midden-Oosten. De Jom Kipoer-oorlog van 1973 bracht de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zelfs op het randje van een nucleaire confrontatie. Het doel van de toppen was om in kleine kring politiek-economische zaken te bespreken en indien nodig samen op te treden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.