René van Rijckevorsel Premium Corner

Toerisme in Nederland groeit: uitstekend nieuws

Door René van Rijckevorsel - 28 augustus 2019

Toerisme is inmiddels goed voor 4,4 procent van de Nederlandse economie, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Dat gaat de goede kant op. Nederland en de rest van Europa moeten hoogwaardig toerisme omarmen om de bestaande welvaart te kunnen behouden, denkt René van Rijckevorsel.

De schrijver Ilja Leonard Pfeijffer gooit bij critici en in de boekwinkel hoge ogen met Grand Hotel Europa, een theatrale roman over hoe massa­toerisme Europa naar de filistijnen helpt.

Lees ook dit essay van René van Rijckevorsel over toerisme terug: Europa als Efteling van de wereld

De auteur, die in het voor toeristen overigens weinig aansprekende Genua in Italië woont, heeft een mooi thema te pakken (zijn boek gaat trouwens vooral over Venetië). In veel Europese (binnen)steden wordt steen en been geklaagd over ratelende rolkoffers en sloffende groepen die slaafs achter een vlaggetje aanhobbelen. En je bent inderdaad zeker niet de enige als je je in de zomermaanden in, op of rond de Florentijnse dom, de Romeinse Trevifontein, de Amsterdamse Wallen, het Parijse Louvre of de Sagrada Familia in Barcelona begeeft – hoewel de ervaring leert dat je iets buiten de bekende middelpunten altijd nog prima kunt toeven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.