Arendo Joustra Premium Corner

Wat overheid van banken verlangt, lappen overheidsdiensten als UWV aan hun laars

Door Arendo Joustra - 09 augustus 2019

Het hard aanpakken van de banken wegens hun falende witwascontrole heeft iets eigenaardigs. Niet alleen omdat de overheid onvoldoende manschappen heeft om verdachte transacties te vervolgen, zoals Joris Heijn deze week schreef. Maar ook omdat de overheid zelf het meest faalt, schrijft Arendo Joustra.

Na de ING krijgt ook ABN AMRO een fikse tik op de vingers wegens de falende witwascontrole. De bank moet zijn vijf miljoen particuliere klanten beter gaan controleren op verdachte activiteiten. Dat kreeg de directie deze week te horen van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank. Mogelijk volgt er ook nog een boete van de toezichthouder of vervolging door het Openbaar Ministerie. ING kon die slechts ontlopen door een schikking van 775 miljoen euro te betalen.

Overheid verlangt van banken 100 procents-controle

De maatregelen zijn bedoeld om criminelen de pas af te snijden en te voorkomen dat ze via bankrekeningen geld witwassen en andere illegale praktijken uitvoeren. De overheid verlangt van de banken een 100 procents-controle. Met steekproeven neemt de politiek geen genoegen. Om die eis te realiseren, moeten de banken – en zij niet alleen – honderden extra personeelsleden aannemen; een kostbare operatie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.