Eric Vrijsen Premium Corner

Algemene Beschouwingen: de linkse geest is uit de fles

Door Eric Vrijsen - 18 september 2019

Met de Miljoenennota heeft het kabinet iets in gang gezet wat de coalitie op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen slechts met moeite kan beheersen. De linkse geest is uit de fles, schrijft Eric Vrijsen.

VVD-leider Klaas Dijkhoff haalde zijn grootvader – magazijnmedewerker bij het vooroorlogse Philips – erbij om te pleiten voor een mild kapitalisme. Bedrijven moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen. Hij verdedigde ook de beslissing van het kabinet om de financiële sluizen open te zetten om te kunnen investeren in biotechnologie, kunstmatige intelligentie, thoriumcentrales of andere innovatieve bedrijvigheid.

De linkse oppositie beloonde Dijkhoff met – zoals hijzelf constateerde – ‘een kus des doods’. Jesse Klaver (GroenLinks) zei te vrezen ‘dat de VVD ons links inhaalt’. Dat was spottend bedoeld. De linkse fracties haalden de koerswijziging van de VVD binnen als een overwinning en eisten dat de grootste regeringspartij nog verder gaat: inkomensnivellering, hogere uitgaven en betere beloning van overheidspersoneel.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.