Prinsjesdag Premium Corner

Troonrede: helder verhaal en uitstekend uitgesproken

17 september 2019

In het verleden zijn lang niet alle Troonredes zo helder en zelfverzekerd uitgesproken als deze van 2019, schrijft Carla Joosten. Koning Willem-Alexander haperde niet in zijn zevende Troonrede, trof de juiste toon en sprak zeer verstaanbaar. De zelfverzekerde uitstraling werd nog versterkt door de nieuwigheid in zijn uiterlijk: de baard. Die was er nog. Iets waarover vooraf volop werd gespeculeerd.

Het verhaal dat de Koning voorlas, bevatte geen groot nieuws. Het was zoals gebruikelijk een tour d’horizon van het beleid van de regering.

Bij alle tradities is de Troonrede op Prinsjesdag er een om te koesteren. Het is de beste publieke manifestatie van de eenheid van de regering, die immers bestaat uit Koning en ministers.

Kijk hier de Troonrede terug:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook tradities moeten worden onderhouden. Het uiterlijk vertoon op Prinsjesdag in combinatie met de Troonrede is het hoogtepunt van de constitutionele monarchie.

Democratie en rechtsstaat

Geen ramp noch droevige gebeurtenissen aan kop of staart van het verhaal, maar de herinnering aan de bevrijding van Nederland die 75 jaar geleden begon. Een beter bruggetje naar een verwijzing van de waarde van democratie en rechtsstaat is bijna niet te bedenken. Zeker gezien het citaat van de 96-jarige oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes dat de Koning aanhaalde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.