Robbert de Witt Premium Corner

In Londen en Washington toont democratie zijn kracht

Door Robbert de Witt - 26 september 2019

Somberheid over de staat van de westerse democratieën is voorbarig, schrijft Robbert de Witt. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten toont de democratie juist zijn zelfreinigend vermogen.

Er waart een spook door rijke landen in het Westen, somberde The Economist onlangs. Westerse democratieën zijn steeds slechter te regeren en er is steeds meer chaos en oproer. Dat blijkt volgens het Britse weekblad uit het feit dat regeringen steeds vaker vroegtijdig uiteenvallen gevolgd door vervroegde verkiezingen.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Bovendien daalt het vertrouwen van burgers in het democratische systeem. En dat is geen ontwikkeling van de laatste vijf jaar. Dat zou er dan weer toe leiden dat kiezers op extremere partijen stemmen, met polarisatie en instabiele regeringen tot gevolg. Een vicieuze cirkel dus.

Ondemocratische landen ogen stabieler

Tegelijk zijn er ondemocratische landen die het in economische zin de afgelopen twintig jaar goed deden, en – dankzij de afwezigheid van publiek debat en de mogelijkheid om machthebbers naar huis te kunnen sturen – veel stabieler ogen. China is hiervan uiteraard het beste voorbeeld.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.