Gerlof Leistra Premium Corner

Invoering van taser voor alle agenten is voorbarig en zelfs gevaarlijk

07 september 2019

Dat korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie een taser (stroomstootwapen) eist voor alle agenten op straat, klinkt daadkrachtig. Maar invoering kost tientallen miljoenen euro’s, agenten zijn onvoldoende getraind en het wapen is niet ongevaarlijk, schrijft Gerlof Leistra.

Na een reeks geweldsincidenten tegen agenten koos politiebaas Erik Akerboom afgelopen donderdag de aanval. In een interview met De Telegraaf pleitte de korpschef van de Nationale Politie voor invoering van de taser. Met dit stroomstootwapen kunnen agenten verdachten tijdelijk verlammen en zo gemakkelijker oppakken. De taser zou het ‘gat’ vullen tussen wapenstok en  pistool. Zeventienduizend agenten moeten de taser krijgen, zegt Akerboom. En wel zo snel mogelijk: ‘Er moet een einde komen aan dat eindeloze getreuzel van de politiek.’

Arrestatieteams

Natuurlijk is het goed dat Akerboom na buitensporig geweld in de bres springt voor zijn medewerkers. Maar is brede invoering van de taser wenselijk? Arrestatieteams werken er al mee. Zo is vorig jaar in Den Haag de doorgedraaide asielzoeker Malek F. met een taser uitgeschakeld, nadat hij op Bevrijdingsdag drie passanten had neergestoken. Maar de leden van die teams zijn veel beter getraind dan de doorsnee-agent.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.