Robbert de Witt Premium Corner

Veel te voorbarig om Johnson winnaar of verliezer te noemen

Door Robbert de Witt - 04 september 2019

Boris Johnson verloor gisteren op pijnlijke wijze een slag in het nog altijd voortdurende Britse gevecht over de Brexit. Maar de strijd is nog niet beslist, schrijft Robbert de Witt. Johnson is nu net zo min uitgeschakeld als het parlement dat nog maar een week geleden leek te zijn.

Johnsons Conservatieve Partij had weliswaar een meerderheid in de Commons, maar enkele partijleden liepen over naar de oppositie. Zij stemden dinsdagavond voor een motie die het parlement in staat stelt om een wet in te voeren die een afscheid van de Europese Unie (EU) zonder praktische regeling, een zogeheten No Deal-Brexit, moet tegenhouden.

Johnson zag zo’n dreigende harde echtscheiding als een uitstekend wapen om een betere deal uit te onderhandelen in Brussel dan zijn voorganger Theresa May eerder deed, een overeenkomst die telkens weer werd afgewezen door het Britse parlement. Nu heeft de EU geen prikkel meer om de Britse premier alsnog tegemoet te komen vóór de Brexit-datum, 31 oktober, die Johnson zelf voor ogen heeft, zo vreest hij.

Diepe verontwaardiging

Een oplossing kan zijn dat premier Johnson nieuwe verkiezingen uitschrijft, die zijn Tories, als de peilingen kloppen, zullen winnen. Een dan eerst te nemen horde is dat tweederde van de parlementariërs zo’n verzoek om nieuwe verkiezingen moet goedkeuren, en dat kan weleens lastig worden. Labour heeft natuurlijk niets te winnen bij verkiezingen die vrijwel zeker worden verloren. Liever laten ze Johnson dus nog even bungelen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.