Jelte Wiersma Premium Corner

Vreemde voordrachten van Ursula von der Leyen

10 september 2019

De Duitse voorzitter Ursula von der Leyen (CDU) presenteerde dinsdag ‘haar’ Europese Commissie. Von der Leyen selecteerde op geslacht, noemde de Commissarissen in de eerste plaats ‘Europeanen’ en slaagde erin een Italiaan op Economie te benoemen. Dat belooft weinig goeds, schrijft Jelte Wiersma.

Ursula von der Leyen is erg voor diversiteit. Zo eiste zij dat de helft van de EU-Commissarissen vrouw zou zijn. En zo geschiedde. Haar Commissie noemde zij bij de presentatie dinsdag in Brussel: ‘Een goede afspiegeling van Europa.’

Nog afgezien van het feit dat Von der Leyen daarmee discrimineert en liet weten geslacht boven kwaliteit te verkiezen, is haar Commissie allerminst een afspiegeling van Europa. Haar denktrant volgend zou er behalve een evenwicht in het aantal mannen en vrouwen, ook een minimumaantal homo’s moeten zijn, een balans in leeftijd enzovoort. Dat deed Von der Leyen niet.

Vooral vervelend was dat Von der Leyen zei: ‘Alle Commissarissen zijn ten eerste Europeanen.’ Iedere burger weet dat dit onzin is. De enige reden dat er überhaupt 28 Commissarissen zijn, is dat elk EU-land logischerwijs de nationale belangen in Brussel wil verdedigen.

Nederlandse diplomaten vertellen telkens dat Frans Timmermans (PvdA) zo handig is, want hij waarschuwt tijdig over belangrijkste dossiers en informeert premier Mark Rutte (VVD) over de machinaties in het Berlaymont-gebouw. EU-Commissarissen zijn door nationale regeringen voorgedragen mannen en vrouwen die als eerste rol hebben: hun land vertegenwoordigen. De rest is daaraan ondergeschikt. Kunnen politici zoals Von der Leyen ook gewoon eens eerlijk zijn?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Groot aantal vreemde benoemingen

Wat ook nog opvalt: de vreemde benoemingen. De Italiaanse sociaal-democraat Paolo Gentiloni (PD) was van 2016 tot en met 2018 premier. Om hem nou Commissaris voor economie te maken, doet minstens de wenkbrauwen fronsen gezien de staat van de Italiaanse economie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.